De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

DIALECT

Het dialect neemt vandaag de dag nog steeds een belangrijke plaats in in onze gemeente Meeuwen-Gruitrode. Vele mensen gebruiken het dagelijks in het gezin en de familie, onder vrienden en zelfs op het werk.

Als heemkundige kring vinden wij het belangrijk dat het dialect niet verloren gaat. In het verleden hebben we reeds een wedstrijd georganiseerd om het mooiste dialectwoord te vinden van Meeuwen-Gruitrode. Dat is "hùujele" geworden. En enkele jaren later zijn we op zoek gegaan naar de mooiste dialectuitdrukking. De inzendingen voor deze laatste wedstrijd hebben we gebundeld in onze uitgave "Sjuun gezagd!".
Een dialectavond is ook één van onze jaarlijkse activiteiten. Deze avond vol zang, verhalen, gedichten en sketches gaat door in het prachtige decor van de Dorpermolen te Meeuwen.
Ons bestuurslid Jean Bosmans heeft zich toegelegd op het dialect van Meeuwen. Hij verzorgt de dialectrubriek in ons tijdschrift waarin hij ook regelmatig de verschillen aanhaalt met het dialect van Gruitrode. Verder werkt hij heel gedreven aan een lijvig dialectwoordenboek. Wij hopen u dat dit jaar te mogen voorstellen.