De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen-Gruitrode

U bent hier

Rubriek "oude nieuwtjes"

Herdenking Rampsalighe Sint-Niklaesdag

Het gemeentebestuur van Meeuwen-Gruitrode en de Reengenoten herdachten op 4 december de rampzalige strijd tussen de Lorreinse troepen en het plaatselijke boerenleger. Bijna vierhonderd gesneuvelden en vele gekwetsten was de trieste balans na een oneerlijke strijd tussen de beide legers aan de Brijvennen/Koestraat te Meeuwen.

Traditiegetrouw staan we rond 6 december even stil bij dit gebeuren en leggen een bloem neer voor de overleden dorpsgenoten.

datum:
dinsdag, december 4, 2018
Vredesboom WO I

Ter herdenking van het einde van W0 I hebben de leerlingen van het vijfde studiejaar van Klimop Meeuwen op maandag 12 november 2018 om 14:00 uur een vredesboom op het kerkhof van Meeuwen geplant.

Het schepencollege van onze gemeente verwelkomde de leerlingen, leden van de oudstrijdersbond en leden van onze heemkundige kring. Reengenoot Robert Bauduin schetste het verloop van de Eerste Wereldoorlog met veel aandacht voor de gesneuvelden en oudstrijders van onze gemeente. Onder het schallen van de klaroen met de Last Post en het salueren met de aanwezige vlaggen werd eer gebracht aan allen die hun leven lieten en meevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Burgemeester Ceyssens beklemtoonde het belang van de vrede die 100 jaar geleden op 11 november 1918 ondertekend werd door de wereldleiders. De boodschap van "nooit meer oorlog" blijft ook de dag van vandaag actueel, niet alleen op wereldniveau maar ook in onze persoonlijke wereld.

Met het Belgisch volkslied werd deze ceremonie afgesloten.

datum:
maandag, november 12, 2018
Melsensviering

Nadat Lt. Limbosch in Peer gehuldigd was, werden in Meeuwen op het Sgt. Melsensplein de gesneuvelden van de tweede wereldoorlog herdacht. Dit evenement mag jaar na jaar rekenen op meer belangstelling. Het trommelkorps van de schutterij Harlindis en Relindis Ellikom opende de plechtigheid. Militairen en ex-militairen met vlaggen van de weerstand vormden de achtergrond. Toespraken door burgemeester Ceyssens en door vertegenwoordigers van Het Geheim Leger en S.A.S. en bloemlegging door kinderen bij de naamafroeping door bestuurslid Pol Janssen van De Reengenoten waren de vaste onderdelen van dit geslaagd eerbetoon. Met een receptie, aangeboden door het gemeentebestuur, werd deze plechtigheid in 't Heem afgesloten.

 

 

datum:
zaterdag, september 8, 2018
Dialectavond 2018

In het gezellige kader van de Dorpermolen te Meeuwen had op woensdag 5 september de 13de dialectavond plaats. Het was een prachtige avond met verhalen, muziek en voordracht. De aanwezige luisteraars waren enthousiast over het gebrachte programma. Met het Limburgs volkslied in het Mievers werd deze mooie avond afgesloten.

Medewerkers waren: 4 Good, Jean Bosmans, Quiri Schrooten, Mia Schepers, Jenne Geerkens, Hétte, ich en Hèèm, Tejater De Kwibus en de Reengenoten.

datum:
woensdag, september 5, 2018
Dialectavond

Op woensdag 5 september a.s. organiseren we samen met Tejater De Kwibus, Hette ich & hèm, 4-Good en de gemeente Meeuwen-Gruitrode onze 13de dialectavond. U kan best vooraf reserveren via het cultuurpunt van Meeuwen-Gruitrode

Praktisch:

 • Woensdag 5 september 2018
 • Aanvang om 19.30 uur
 • Adres: Dorpermolen, Molenstraat 5 te Meeuwen
 • Inkom 3 euro
 • Vooraf reserveren aanbevolen
datum:
woensdag, september 5, 2018
Tijdschrift nr. 51

Tijdschrift nr. 51 is verschenen. Hieronder vindt u een overzicht van de inhoud.  Indien u nog niet tot onze abonnees behoort, kan u via het contactformulier op deze website het tijdschrift aanvragen of u kan zich rechtstreeks wenden tot een van onze bestuursleden. De prijs bedraagt 7 euro.

Inhoud

 • Woord vooraf (Pol Janssen)
 • Jacques Paesen, Kuub Mossis, een "flandrien" uit Meeuwen (Jo Corstjens)
 • Bezoek van de onderwijzers lagere jongensschool van Meeuwen aan de mijn van Zwartberg (Pol Janssen)
 • Wijshagen dankt voor 86 jaar kloosterleven (Robert Bauduin)
 • De oudste familienamen uit de oorkonden van de Schepenbank van Meeuwen (deel 4) (Thomas Jaenen)
 • De burgemeesters van Ellikom, Gruitrode, Meeuwen, Neerglabbeek en Wijshagen over de veteranen van Napoleon in hun gemeente, 1815 (Rombout Nijssen)
 • Mijnwerkers in Meeuwen-Gruitrode (deel 3) (Pol Janssen)
 • Mièver kal (Jean Bosmans)
 • Het onroerend erfgoed in Meeuwen-Gruitrode: vastgesteld bouwkundig erfgoed, beschermde monumenten en beschermde dorpsgezichten. Deel 1 Ellikom (Pol Janssen)
 • Verkoop van de Loonse heerlijkheid Gruitrode aan de Duitse Orde op 18 december 1416 (Jean Bosmans)
 • Werken van de Luikse zilversmid Joseph Lambotte voor de kerk van Neerglabbeek (Jan Gerits)
 • Jan (Petrus Joannes) Schrooten uit Meeuwen was 72 maanden soldaat in WO I en al die tijd liet zijn vader Jan Mathijs Schrooten zijn baard groeien (Pol Janssen)
 • Zusters Kindsheid Jesu en het meisjesonderwijs in Meeuwen (1905-1998) Deel 2: 1945-1998 (Martin Vliegen)
 • Correcties en aanvullingen op nrs. 48, 49 en 50
 • Mathieu Vandewal, Tsjee van Perjèntsje, en andere oud-strijders WO I uit Neerglabbeek (Pol Janssen en Mathieu Geelen)
 • Verdwenen wegkruisen in Gruitrode (Jan Gerits)
 • Klas van de lagere school van Wijshagen in 1956 (Robert Bauduin)
 • De Reengenoten vieren hun 40-jarig jubileum en organiseren een tentoonstelling op 22, 23 en 24 december 2017 (Martin Vliegen)
 • Wij danken ...
 
datum:
dinsdag, juli 24, 2018
Herdenking vliegtuigcrash Anjerstraat

Op 8 mei legden we een bloemetje neer aan het oorlogsmonument in de Anjerstraat ter nagedachtenis aan de 3 Britse en 4 Canadese soldaten die hier het leven lieten in de nacht van 21 op 22 juni 1944. Meer informatie vindt u op deze website onder activiteiten/herdenking vliegtuigcrash Anjerstraat.

datum:
woensdag, mei 9, 2018
Zwerfvuilactie

Ook wij droegen ons steentje bij voor een proper straatbeeld! 

datum:
zaterdag, april 21, 2018
Overhandiging cheque Sint-Antoniusverkoop

De Sint-Antoniusverkoop bracht dit jaar het mooie bedrag op van 3.875 euro. Op donderdag 8 februari mochten vertegenwoordigers van Samana, KVG Meeuwen-Gruitrode, Rode Kruis Meeuwen-Gruitrode en De Tochtgenoten deze cheque in ontvangst nemen. Wij willen nogmaals iedereen bedanken die hiertoe zijn steentje heeft bijgedragen. 

datum:
donderdag, februari 8, 2018
Sint-Antoniusviering is een succes!

Op zondag 21 januari ging de Sint-Antoniusviering van start met een dialectmis in de St.-Martinuskerk van Meeuwen. Priester Jaak Kerkhofs, van Gruitrode afkomstig, wist de kerkgangers te boeien met gebeden en homilie in het dialect. Meer dan 150 personen volgden de mis met een boekje.
Na de mis nodigde de "boy" iedereen uit voor de verkoop in 't Heem. Veilingmeester Quiri Schrooten hielp het aanwezige publiek de portemonnee boven halen om het goede doel te steunen. Allerhande vleeswaren, brood, gebak, gevlochten manden e.d. gingen naar de hoogste bieder. Tot slot haalde Jeugdhuis De Mans de legendarische "varkenskop" binnen voor de prijs van 650 euro. De opbrengst gaat integraal naar Samana, De Tochtgenoten, Het Rode Kruis en de Gehandicaptenvereniging.

De Landelijke Gilde Meeuwen en De Reengenoten danken alle sponsors, bieders en aanwezigen voor hun bijdrage aan het welslagen van dit evenement. Prachtig hoe zovele verenigingen samenwerken om binnenkort een dikke cheque aan het goede doel te kunnen overhandigen.

 

datum:
dinsdag, februari 6, 2018
Kroniek

Tijdschrift nr. 50 is een speciale uitgave ter gelegenheid van onze 40ste verjaardag. Het is een kroniek over wonen en werken in Meeuwen-Gruitrode in de periode 1977-2017. Elke deelgemeente komt aan bod. Deze uitgave van 86 pagina's bevat zo'n 350 illustraties en kost 7 euro. U kan deze kroniek verkrijgen bij onze bestuursleden.

datum:
zondag, januari 28, 2018
Sint-Antoniusviering zondag 21 januari

Zondag 21 januari heeft de 36ste editie plaats van de Sint-Antoniusviering. Om 9.30 uur is er een dialectmis waarna de kerkgangers een bonnetje krijgen voor een gratis tas soep in 't Heem. Om 10.15 uur neemt Quiri Schrooten dan de hamer in de hand om een gevarieerd aanbod van vleeswaren, gebak, en pluimvee te veilen voor het goede doel. 

U bent allen van harte welkom!

datum:
zondag, januari 21, 2018
40 jaar De Reengenoten

Onze bestuursleden ter gelegenheid van de academische zitting bij de viering van 40 jaar De Reengenoten.

datum:
vrijdag, december 22, 2017
Herdenking Rampsalighe Sint-Niklaesdag

Op 5 december herdachten wij naar jaarlijkse gewoonte de rampsalighe Sint-Niclaesdag. Op 6 december 1648 werden te Meeuwen 400 huislieden vermoord door de Lorrainse troepen. Godelieve Geerkens heeft over deze gebeurtenis in 1998 een boek gepubliceerd. 

datum:
woensdag, december 6, 2017
De Reengenoten bestaan 40 jaar

Heemkring De Reengenoten Meeuwen-Gruitrode viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Daarom organiseren wij in het weekend van 23 en 24 december een tentoonstelling in 't Heem te Meeuwen. Op zaterdag 23 december kan je er 's avonds ook vanaf 19.00 uur terecht om samen met ons te ichteren. 

datum:
zondag, december 3, 2017
Verslag Open Monumentendag

10 september 2017 stond in het teken van de Open Monumentendag aan de Commanderij van Meeuwen-Gruitrode. Reengenoot Jo Corstjens verzorgde een mooie tentoonstelling over het wel en wee van de Commanderij tijdens de laatste 200 jaar. Een gids in aangepaste klederdracht gaf rondleidingen in het kasteel. Unieke foto's, gemaakt door Gruitrodenaar J. Van Baelen tijdens de eerste wereldoorlog aan het front in de Westhoek, kon je bekijken.

De provincie Limburg lichtte het project "Dit zien wij" toe. Inwoners van de provincie worden gevraagd foto's van gebouwen en sites te maken en op te sturen voor deelname aan een fotowedstrijd. De mooiste foto uit elke gemeente wordt op een tentoonstelling later op het jaar gebruikt om dan ook als uithangbord voor onze gemeente te dienen. Meer info hierover kan u terugvinden op www.limburg1914-1918.be/dit-zien-wij.

Heemkring de Reengenoten projecteerde vele foto's van het kasteel uit zijn eigen archief en vertelde de toeschouwers over de opgravingen en wetenswaardigheden rond de Commanderij.

datum:
dinsdag, oktober 3, 2017
Verslag dialectavond nr. 12

Een enthousiast en tevreden publiek genoot ook dit jaar van een gezellige en gevarieerde avond. Mia Schepers, Quiri Schrooten en Jean Bosmans brachten op hun eigen manier het publiek aan het lachen, gieren en ook aan het nadenken. Jenne Geerkens en Mia Schepers deden de fusieperikelen uit de doeken en 4-good (met drie) bracht enkele prachtige nummers uit haar dialect-repertorium.

Tijdens een laatste deel werden een aantal kerkgebruiken zoals de processie, de ondertrouw, perschounkelen, de chapelier, de kerkgang, aflaten enz. toegelicht en met anekdotes gekruid door Martha Colaers, Henri Knevels en Martin Vliegen.

Gezellige accordeonmuziek en de mooie omgeving van de Dorpermolen maakten deze avond onvergetelijk en met het Limburgs volkslied vertaald in het Mievers werd de avond besloten.

datum:
dinsdag, oktober 3, 2017
Verslag herdenking sergeant Jean Melsens

Op 2 september 2017 waren tal van sympathisanten aanwezig op het Melsensplein te Meeuwen voor de herdenking van de moedige verrichtingen van sergeant Jean Melsens. De genodigden hadden eerder al eer gebracht aan luitenant Limbosch in Linde Peer bij diens monument.

Schepen Marco Goossens hield een toespraak en meerdere personaliteiten legden bloemen neer aan het gedenkteken. Reengenoten-bestuurslid Pol Janssen riep de namen af van hen, die tijdens de tweede wereldoorlog gesneuveld waren. Weerstand-verenigingen flankeerden met 39 vlaggen het gebeuren.

Tijdens een receptie op het gemeentehuis ontvingen de aanwezigen een speldje ter nagedachtenis en met een glas en hapje werd de ceremonie besloten. 

datum:
dinsdag, oktober 3, 2017
Herdenking Sergeant Melsens

Op zaterdag 2 september zullen wij aanwezig zijn op de herdenkingsplechtigheid van Sergeant Melsens.  Deze herdenking is een organisatie van de Belgische SAS, de nationale Vriendenkring Paracommando/Regionales Limburg en Leopoldsburg, de stad Peer en de gemeente Meeuwen-Gruitrode.

 • Aanvang 11.30 uur
 • Plaats : Sgt. J. Melsenspark (aan de sporthal te Meeuwen)
 • Meer info in de UIT-kalender van juli-augustus van Meeuwen-Gruitrode

 

 

datum:
zaterdag, september 2, 2017
Dialectenavond

Op woensdag 6 september 2017 verwelkomen we u graag in de Dorpermolen te Meeuwen voor onze 12de dialectenavond.

 • Aanvang : 19.30 uur
 • Adres : Molenstraat 5 te Meeuwen
 • Inkom : 3 euro
 • Graag reserveren via cultuurpunt 089/85 59 46 of tickets@meeuwen-gruitrode.be
datum:
woensdag, september 6, 2017
Mièvers woordenboek

Het woordenboek van het dialect van Meeuwen heeft vertraging opgelopen en kon niet, zoals eerst was voorzien, in mei van de drukpersen rollen. Wij werken er hard aan en hopen u binnen afzienbare tijd daarover meer nieuws te kunnen melden.

datum:
dinsdag, juli 4, 2017
Oudsbergen

Vanaf 1 januari 2019 zullen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek fusioneren tot de gemeente Oudsbergen. De inwoners van beide gemeenten hebben actief hun steentje kunnen bijdragen bij de keuze van de nieuwe gemeentenaam en het logo. Uitgebreide informatie over de fusie kan u vinden op www.oudsbergen.be, de officiële website van de nieuwe gemeente Oudsbergen.

datum:
maandag, juli 3, 2017
Tijdschrift nr. 49

Ons tijdschrift nr. 49 is verschenen. Hieronder vindt u een overzicht van de inhoud.  Indien u nog niet tot onze abonnees behoort, kan u via het contactformulier op deze website het tijdschrift aanvragen of u kan zich rechtstreeks wenden tot een van onze bestuursleden. De prijs bedraagt 7 euro.

Inhoud

 • Ter nagedachtenis van priester Eugeen Luyten (Quiri Schrooten)
 • 40 jaar Heemkring De Reengenoten Meeuwen-Gruitrode vzw (Rik Hoogmartens)
 • Zusters Kindsheid Jesu en het meisjesonderwijs in Meeuwen (1905-1998) - deel I (Martin Vliegen)
 • René Marcel van Rappard (1915-1990), een ridder in Neerglabbeek (Jo Corstjens)
 • De allereerste voetbalploegen van Wijshagen (Robert Bauduin)
 • Lezers schrijven ...
 • Mijnwerkers in Meeuwen-Gruitrode (deel 2). Proefboringen in de Kempen en in Meeuwen-Gruitrode (Pol Janssen)
 • Mièver kal (Jean Bosmans)
 • Pieter Jan Opdeweegh en Elisabeth Essers uit Ellikom vierden in 1951 hun gouden bruiloft (Pol Janssen)
 • Mathieu Verheyen uit Gruitrode op 13 augustus 1944 tegen de kerkhofmuur van Wijshagen terechtgesteld (Theo Verheyen)
 • Verzamelde opstellen 1944-1954 (Quiri Schrooten)
 • Jaarverslag over onze werking in 2016 (Jan Leyssen)
 • Phil Bosmans (1922-2012) blijft in de belangstelling (Jan Gerits) 
 • Willem Vrolijks uit Ellikom, gesneuveld in WO I op 5 of 6 augustus 1914 (Robert Bauduin)
 • Meeuwenaar Joannes Steynaerts (ca. 1500-1557): van student tot rector (Jo en Martijn Corstjens)
 • Heemkring De Reengenoten Meeuwen-Gruitrode vzw op zoek naar nieuwe medewerkers/bestuursleden (Rik Hoogmartens)
 • De jaarlijkse cultuuruitstap van de Reengenoten: bestemming Luik (Martin Vliegen)
 • Wij danken .....

 

datum:
maandag, juli 3, 2017
Herdenking vliegtuigcrash in de Anjerstraat

Op dinsdag 2 mei om 18.00 uur herdachten we de vliegtuigcrash in de Anjerstraat tijdens WOII. Schepen Marco Goossens, afgevaardigde van het gemeentebestuur en onze voorzitter Rik Hoogmartens legden beiden een bloemstukje neer voor het monument. Meer informatie over dit gebeuren kan u terugvinden onder WAT DOEN WIJ > Activiteiten>Herdenking vliegtuigcrash Anjerstraat.

datum:
donderdag, mei 4, 2017
Erfgoeddag

Tussen al die reuzen en ridders had het wel eens moeilijk kunnen zijn, maar de grote groene vlag boven de deur van de westertoren gaf duidelijk aan waar u ons kon terugvinden op het domein van het kasteel te Gruitrode. We hadden voor de gelegenheid de affiches van "sjuun gezagd" uitgehangen, de mooiste dialectuitdrukkingen die in 2010 in een boekje gebundeld zijn. U kon er ook onze recente publicaties inkijken en informatie inwinnen.

 

datum:
woensdag, mei 3, 2017
40 jaar De Reengenoten

Op 3 maart 1977 werd officieel onze geschied- en heemkundige kring opgericht. De bezielers van het eerste uur waren voorzitter Jean Bosmans, secretaris Quiri Schrooten, penningmeester Jef Kerfs (Zjef van Fik van’e Smièd), Jef Kerfs (Zjef van Lewie van’e Smièd), Godelieve Geerkens, Jaak Vaesen, Jaak Taens, Martin Vliegen, Paul Vliegen, Robert Bauduin, Thomas Jaenen, André Claes, Jos Berben en Mia Broekx.

Gedurende deze 40 jaren hebben we heel wat informatie verzameld, publicaties uitgegeven en activiteiten georganiseerd. In eerste instantie beperkte zich dit vooral tot de gemeente Meeuwen. Later, vanaf 2005 werd het actieterrein uitgebreid over alle deelgemeenten van Meeuwen-Gruitrode.

We zullen ons 40-jarig jubileum niet onopgemerkt laten voorbijgaan. U zal hier later meer over vernemen.

datum:
woensdag, mei 3, 2017
Erfgoeddag

Op zondag 23 april organiseert de gemeente Meeuwen-Gruitrode de erfgoeddag in combinatie met de opening van het toeristisch seizoen in de commanderij te Gruitrode. De erfgoeddag staat dit jaar in het teken van de zorg. "Zorgen voor" was een van de kerntaken van de Duitse Ridderorde, die ongeveer 300 jaar op de commanderij een standplaats had.

Een brochure over het hele programma kan u hier bekijken. Wij zullen aanwezig zijn in de westertoren.

datum:
zondag, april 23, 2017
Sint-Antoniusviering 2017

Een mooie traditie die in Meeuwen al meer dan 30 jaar wordt verdergezet, is de viering van Sint-Antonius. Op zondag 22 januari 2017 om 9.30 uur was er de misviering in het dialect met als voorganger E.H. Eugeen Luyten en de lezers Mia Schepers, Jan Paesen en Jean Bosmans.  Daarna nodigde de veldwachter iedereen uit in 't Heem voor de verkoop per opbod van allerhande vleeswaren, vlaaien, versieringen, manden, levend pluimvee... Zelfs een ram werd verkocht aan de meestbiedende.
Het hoogtepunt van de voormiddag was de veiling van de enige echte en roem-brengende varkenskop. Veilingmeester Quiri Schrooten bespeelde het publiek en klopte uiteindelijk af op 600 euro.

De opbrengst van deze activiteit gaat volledig naar het goede doel in Meeuwen-Gruitrode. Op maandag 20 februari namen vertegenwoordigers van het Rode Kruis, Samana (ziekenzorg), KVG (gehandicaptenvereniging) en de Tochtgenoten een cheque van 3.610 euro in ontvangst. Zij zullen deze gulle gift ongetwijfeld goed besteden.

Meer foto's vind je hier

 

datum:
maandag, februari 20, 2017
Sint-Antoniusviering

Op zondag 22 januari organiseren we voor de 35ste keer in samenwerking met de Landelijke Gilde de Sint-Antoniusviering. Om 9.30 u is er eerst een dialectmis in de Sint-Martinuskerk te Meeuwen. De kerkgangers krijgen daar na de mis een bonnetje voor een gratis tas soep. Om 10.15 starten we dan in 't Heem met de Sint-Antoniusverkoop. Allerhande vleeswaren, gebak, wissen manden en natuurlijk de varkenskop zullen per opbod verkocht worden. De opbrengst gaat naar KVG Meeuwen-Gruitrode, Ziekenzorg (Samana) afdelingen Meeuwen-Gruitrode, Rode Kruis Meeuwen-Gruitrode en Welzijnschakel Tochtgenoten. Allen van harte welkom!

datum:
donderdag, januari 12, 2017
Tijdschrift nr. 48

Ons tijdschrift nr. 48 is verschenen. Ook deze keer is er weer een gevarieerd aanbod aan artikels. Indien u nog niet tot onze abonnees behoort, kan u via het contactformulier op deze website het tijdschrift aanvragen of u kan zich rechtstreeks wenden tot een van onze bestuursleden. De prijs bedraagt 7 euro.

Inhoud

 • Woord vooraf (Pol Janssen)
 • Ik ben aan de appelen geweest (Quiri Schrooten)
 • Hendrik Verdonck van Meeuwen, wegens spionage door de Duitsers geëxecuteerd tijdens Wereldoorlog I (Jan Leyssen)
 • De familie Leurs-Klaps op Hagels in Gruitrode-Solt (Raymond Housen)
 • Wijshagen tijdens Wereldoorlog I (deel 3) Gifgasproeven in Wijshagen en Meeuwen (Robert Bauduin)
 • Georges Opdeweegh (Ellikom, 10 november 1926 - Watenstedt, 7 april 1945), politieke gevangene in WO II (Pol Janssen en Rik Gijbels)
 • Het Groot Woordenboek van het Dialect van Meeuwen, 100 jaor Mièver kal (De Redactie)
 • Jozef Hubrechts (1899-1944) uit Gruitrode, rector van de Virga Jessekerk te Hasselt, slachtoffer van een vliegende bom (Jan Gerits)
 • Gekruisigde Christus na twee jaar terug in Ellikom (Roger Dreesen)
 • Voetbalclub Heidebloem Wijshagen viert 50-jarig bestaan (1966-2016) (Heidi Evens)
 • Koninklijk bezoek aan de Kilbershoeve in Meeuwen (1953) (Martin Vliegen)
 • J.J.H. Claes, pastoor van Meeuwen (1881-1916) en voorzitter van de herverzekering, gehuldigd door de vrije Limburgse veeverzekeringsmaatschappijen en door de parochie (Jan Gerits)
 • Het gezin Bartholomeus Bloemen - Agnes Beertens, een kleermakersfamilie uit Meeuwen (Pol Janssen)
 • De oudste familienamen uit de oorkonden van de Schepenbank van Meeuwen (deel 3) (Thomas Jaenen)
 • Jaarverslag over onze werking in 2015 (Jan Leyssen)
 • Goed om te weten (Heidi Evens en Raymond Housen)
 • Wij danken ...
 • Adressen
datum:
vrijdag, december 23, 2016
Herdenking rampsalighe Sint-Niclaesdag

Op 6 december herdachten wij naar jaarlijkse gewoonte de rampsalighe Sint-Niclaesdag. Op 6 december 1648 werden te Meeuwen 400 huislieden vermoord door de Lorrainse troepen. Godelieve Geerkens heeft over deze gebeurtenis in 1998 een boek gepubliceerd. 

datum:
dinsdag, december 6, 2016
Schatten op Zolder

De derde editie van "Schatten op Zolder" ging dit jaar door op zondag 18 september in CC cultuurpunt te Gruitrode. 
Luc Kumps, oudheidkundige, Vera Thaens, kunstrestaurateur en Jan Leyssen, verzamelaar en Reengenoot waren de schatters van dienst en mochten een honderdtal voorwerpen beoordelen en naar waarde schatten. Schilderijen, keramiek, beelden, zilverwerk en boeken werden door meer dan vijftig personen aangebracht. Vaak waren dit familiestukken, maar ook zaken gekocht op rommelmarkten. Opvallende stukken waren o.a. Chinese papierrollen met prachtige tekeningen, een zware zelfgemaakte, gesmede luchter en een mooi heiligenbeeld. Verder trokken ook meerdere prachtige schilderijen onze aandacht.
De reacties van  de aanwezigen waren uiteenlopend : verwondering, ontgoocheling, blij eindelijk eens te vernemen wat hun voorwerp uiteindelijk waard was, enz...
Echte verrassingen zaten er jammer genoeg niet tussen, maar dat belet niet dat we toch tevreden terugkijken op deze namiddag.

datum:
zondag, september 18, 2016
Dialectenavond 7 september 2016

Onze elfde dialectenavond kon van start gaan in zomerse temperaturen.  Jean Bosmans heette iedereen van harte welkom en mocht ook de spits afbijten. Zijn eerste onderwerp handelde over straatnamen van onze gemeente in het dialect en welke problemen of lachwekkende resultaten dat met zich mee kan brengen. Daarna gaf hij informatie over de "dikke Bosmans", zijn dialectwoordenboek dat op 12 mei 2017 zal verschijnen. U gaat hier binnenkort nog wel meer over vernemen.
Mia Schepers had het over oud worden, over hoe men eenzelfde situatie bij jongeren anders beoordeelt dan bij oudere mensen. Ze besloot met het feit dat ouder worden ook voordelen kon hebben en dat ze blij was dat te mogen meemaken.  Een muzikaal intermezzo werd gebracht door Hette, Ich en Hème : Lizy Vandijck en Mariëtte Moors speelden op de accordeon en Davy Schoofs was de drummer van dienst. Daarna vertelde Christ Verheyen op zijn eigen ondeugende manier over belevenissen in zijn jonge jaren. Hierin kwam natuurlijk ook Berbke in voor. Quiri Schrooten sloot het eerste deel af met een verhaal over foutparkeren in Mechelen, waarna hij het verhaal over het koekoeksklokje in Neerglabbeek vertelde. Dit kan u zelf nog eens nalezen in ons tijdschrift nr. 46.

Na de pauze las Jean Bosmans enkele van zijn gedichten voor. Lizy Vandijck en Mariëtte Moors brachten een dialoog tussen een koppel. Deze dialoog werd eerst van voor naar achter voorgelezen en daarna van achter naar voor. Zo kregen een aantal zinnen een heel andere betekenis wat zeer grappig was. Daarna werd er goed meegezongen met het liedje "Zeet mer allemaol optimist".
Christ Verheyen kondigde de sluiting van zijn museum "'t Karrewiel" aan en nam ook afscheid van de dialectenavond. Christ, hopelijk gaan we je daar toch nog zien, want je hebt nog zoveel te vertellen! Quiri Schrooten vervolgde met een familieverhaal dat begon in de oorlogstijd toen 5 zonen moesten gaan vechten voor het vaderland. Tenslotte zong iedereen mee met het lied"Juu dao is et sjuun", een dialectversie van het Limburgs volkslied.

Conclusie : het was aangenaam vertoeven op het terras van de Dorpermolen!

datum:
woensdag, september 7, 2016
Sergeant Melsens

Op zaterdag 3 september vond de herdenking plaats van Sergeant Jan Melsens. Onder de rubriek WAT DOEN WIJ > ACTIVITEITEN kan u hierover wat meer informatie vinden alsook enkele foto's.

datum:
zaterdag, september 3, 2016
Dialectenavond : woensdag 7 september

De 11de editie van onze dialectenavond komt eraan : op woensdag 7 september om 19.30 uur verwachten we u in de Dorpermolen te Meeuwen voor een afwisselende avond gevuld met verhalen, gedichten, liedjes en dit alles in het dialect.
De inkom bedraagt 3 euro.
Reserveren kan u via de Dienst Vrije Tijd, cultuur van Meeuwen-
Gruitrode :

 

datum:
woensdag, september 7, 2016
Tijdschrift nr. 47

Ons tijdschrift nr. 47 is verschenen. Zoals altijd is er minstens een bijdrage uit elke deelgemeente.  U kan een overzicht van de volledige inhoud vinden onder onze rubriek WAT DOEN WIJ>publicaties>tijdschriften. Indien u nog niet tot onze abonnees behoort, kan u het contactformulier op deze website gebruiken om het tijdschrift aan te vragen of u kan zich rechtstreeks wenden tot één van onze bestuursleden.

De prijs bedraagt 7 euro.

We wensen u alvast veel leesplezier toe!

datum:
dinsdag, juli 5, 2016
Herdenking vliegtuigcrash Anjerstraat

Op dinsdag 3 mei herdachten wij de 4 Canadese en 3 Britse soldaten die hier het leven lieten bij hun vliegtuigcrash in de nacht van 21 juni op 22 juni 1944. Het vliegtuig had een bom van 2000 kg aan boord, maar gelukkig voor de bevolking van Meeuwen is die niet tot ontploffing gekomen.

datum:
dinsdag, mei 3, 2016
Opbrengst Sint-Antoniusviering

Op maandag 7 maart werd in het gemeentehuis de opbrengst van de Sint-Antoniusverkoop bekendgemaakt. De Ziekenzorgkernen van onze gemeente mochten samen met de Tochtgenoten een cheque van maar liefst 3976, 54 euro in ontvangst nemen. Zij zullen dit geld zeker goed besteden. Nogmaals dank aan allen die deze Sint-Antoniusviering tot een succes maken!

datum:
donderdag, april 7, 2016
Straatnet

Opruimactie Straat-Net

Op zaterdagvoormiddag 19 maart 2016 hebben leden van het bestuur van de Reengenoten de bermen van enkele straten in Meeuwen-Gruitrode vrij van zwerfvuil gemaakt.
Om 9 uur werd er verzameld ten huize Jean Bosmans. We maakten een flinke wandeling langs de Lijsterstraat, Heidestraat en Broekkant en raapten vooral lege blikjes en papiertjes van verpakkingen op.
Goed om vast te stellen dat deze straten weer zwerfvuilvrij zijn en vooral goed dat we vaststelden dat er steeds minder vuil langs de kant van de weg gestort wordt.
Proficiat en bedankt voor de opruimers en voor secretaris Jan die alle vuil naar het containerpark bracht. (Jan ontbreekt op de foto)
 

datum:
zaterdag, maart 19, 2016
Nominatie Jan Gerits Cultuurprijs 2014-2015

De cultuurraad van Meeuwen-Gruitrode reikte op zaterdag 16 januari haar tweejaarlijkse cultuurprijs uit. Zij wil met deze prijs de aandacht vestigen op mensen die zich cultureel verdienstelijk maken voor onze gemeente. Jan Gerits, lid van De Reengenoten, was één van de drie genomineerden. Van zijn hand verscheen dit jaar het boek "Laatgotische beeldenrijkdom in de dorpskerken van Meeuwen-Gruitrode". Hierin beschrijft hij deskundig per kerk de aanwezige heiligenbeelden uit de laatgotiek. De andere kandidaten waren Marijke Rondelez en Kenneth Ramaekers. Marijke Rondelez, docente beeldende kunst aan de Kunstacademie Noord-Limburg, publiceerde vorig jaar haar eerste boek "Ssst, Poes Slaapt". Kenneth Ramaekers is sinds 2009 directeur van het Modemuseum Hasselt en zette een aantal succesvolle en verfrissende tentoonstellingen op poten. De Cultuurprijs 2014-2015 ging uiteindelijk naar Kenneth Ramaekers. De drie genomineerden werden elk beloond met een kunstwerk van Hilde Jehoul uit Ellikom.

datum:
zaterdag, januari 16, 2016
St-Antoniusverkoop is een succes

De Sint-Antoniusverkoop is weeral een succes geworden. Zowel lokale handelaars als particulieren hadden voor een mooi aanbod gezorgd van fijne traditionele vleeswaren, lekkere vlaaien, handgemaakte wissen manden en bezems, vogelkooitjes, levend pluimvee en keramische kunstwerken. Quiri Schrooten veilde in sneltempo het ene lot na het andere. Er werd stevig geboden. De plaatselijke fanfare zorgde voor de muzikale omlijsting.
Het hoogtepunt was natuurlijk de verkoop van de mooi versierde varkenskop. Jaak Huskens haalde het na een spannende strijd met een bod van 630 euro en verwierf op deze manier eeuwige roem in Meeuwen-Gruitrode. De opbrengst van de verkoop gaat naar de Ziekenzorgkernen van onze gemeente.
Hartelijk dank aan al de gulle gevers, alle aanwezigen, de sponsors, aan iedereen die op de een af andere manier meegeholpen heeft!

datum:
zondag, januari 24, 2016
Wereldoorlog I

De Middenschool van Meeuwen knutselde voor ons de wondermooie presentatie in elkaar over de 21 gesneuvelden van onze gemeente tijdens de eerste wereldoorlog. U kan via deze link alles nog eens rustig bekijken

datum:
zaterdag, januari 16, 2016
Sint-Antoniusviering

Op zondag 24 januari 2016 zal de 34ste editie van de Sint-Antoniusviering plaatsvinden in 't Heem te Meeuwen. We starten om 9.30 met een dialectmis. De kerkgangers ontvangen na de mis een bonnetje voor een gratis tas soep. Vanaf 10.15 uur zal Quiri Schrooten de verkoop bij opbod van allerhande vleeswaren, gebak, levend pluimvee, wissen manden enz. in goede banen leiden.
De opbrengst van deze Antoniusverkoop zal naar de vier ziekenzorgkernen van onze gemeente gaan.
De inkom is gratis! Allen van harte welkom!

datum:
zaterdag, januari 16, 2016
Tijdschrift nr. 46

Ons tijdschrift nr. 46 is verschenen. Er is hard gewerkt om ook van dit nummer weer een kwalitatief hoogstaand en interessant tijdschrift te maken. Elke deelgemeente komt aan bod. U kan een overzicht van de inhoud vinden onder onze rubriek publicaties>tijdschriften. Indien u nog niet tot onze abonnees behoort, kan u het contactformulier op deze website gebruiken om het tijdschrift aan te vragen of u kan zich rechtstreeks wenden tot één van onze bestuursleden.

De prijs bedraagt 7 euro.

We wensen u alvast veel leesplezier toe!

 

datum:
zondag, december 20, 2015