De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

Herdenking vliegtuigcrash Anjerstraat

Oorlogsmonument Ankerstraat

Wereldoorlog II - 21/22 juni 1944

In ons boek "De oorlogsjaren in Ellikom, Gruitrode, Meeuwen, Neerglabbeek en Wijshagen 1940 - 1945" kan u lezen over de vliegtuigcrash die zich voordeed in de nacht van 21 op 22 juni 1944 ter hoogte van het Genits. Een Britse Lancaster ME683 van het 207e Squadron, waarschijnlijk aangeschoten boven Ellikom, kwam brandend over de kerk van Meeuwen en stortte neer in een weide op het Genits.
De bemanning bestond uit drie Britten en vier Canadezen. Zij kwamen allen om.
De bommenlading bevatte naast 15 kleinere bommen die al gedeeltelijk gedropt waren boven de bossen van Ellikom en het industrieterrein Klein-Heide van Meeuwen, ook een bom van 2000 kg. Gelukkig voor de bewoners van het Genits en het centrum van Meeuwen is deze bom niet tot ontploffing gekomen en zijn zij aan een ramp ontsnapt.

Onze Heemkring De Reengenoten heeft in samenwerking met het gemeentebestuur van Meeuwen-Gruitrode en met de 207 Sqn RAF Association het initiatief genomen om een monument met infobord op te richten ter nagedachtenis van de gesneuvelde bemanningsleden. Het werd er op 8 mei 2005 ingehuldigd in aanwezigheid van de toenmalige gouverneur Hilde Houben-Bertrand, de 207 Sqn Raf Association en familieleden van de overleden bemanning. Het monument bevindt zich in de Anjerstraat ter hoogte van huisnummer 20. Jaarlijks brengen we begin mei een bloemenhulde aan het monument.