De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

GRUITRODE

Oppervlakte: 4094 ha


In 1078 wordt Gruitrode voor het eerst vermeld als Roda. De huidige naam Gruitrode stamt uit de 13de eeuw en is afgeleid van de patroonheilige Sint-Gertrudis.
Oorspronkelijk zou het centrum van Gruitrode zich bevonden hebben aan de Willibrorduskapel op Muisven. Toen in de 14de eeuw een kasteel gebouwd werd aan de Itterbeek, verplaatste het centrum zich naar de huidige locatie. Vanaf de 15de eeuw tot de Franse Revolutie was het kasteel, dat omgebouwd werd tot commanderij, eigendom van de Duitse Orde. Nu is het nog steeds in privébezit.
De Sint-Gertrudiskerk in gotische stijl werd gebouwd in opdracht van Ivan van Cortenbach, commandeur. Achter het altaar zijn prachtige glasramen te bewonderen.
In Gruitrode zijn de gehuchten: Boshoven, Venhoven, Ophoven, Neerhoven en Muisven. Het gehucht Solt (op 8 km van het centrum) werd in 1970 bij Opitter (Bree) gevoegd, de Roes kwam van Bree naar Gruitrode.
Op de Itterbeek bevindt zich de Royermolen.
In de uitgestrekte bossen bevindt zich de hoogste landduin van Limburg: de Oudsberg, van waarop men een uitzicht heeft tot in Nederland. Dit gebied maakt deel uit van het aanvraagdossier Nationaal Park Hoge Kempen bij Unesco.
De stichter van de Bond zonder Naam, Phil Bosmans, was afkomstig van Gruitrode.
Er is ook een reuzengilde met drie reuzen: Zjang, Beth en Hendrik van Wassenaer, die met de Royer Fieste, einde augustus, rondgaan.
In Gruitrode woont de bekende ruiterfamilie Philippaerts, kampioenen in jumping.