De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

Sint-Antoniusviering 2024

Sint-Antoniusviering 2024

We vierden op zondag 21 januari het feest van Sint-Antonius.

E.H. Michel Ruyters droeg om 9:30 uur de jaarlijkse misviering op in het dialect in de Sint-Martinuskerk te Meeuwen. Na de misviering  trok iedereen naar 't Heem om er deel te nemen aan de verkoop per opbod van lekkere verse vleeswaren: ‘heikies’, ‘kerbuut’,  bloedworst, levend pluimvee, keramiek, vlaaien en wissen manden om dan te eindigen met de veiling van de varkenskop.
Ook deze keer was er een talrijke opkomst waaronder heel wat jeugd en er werd stevig geboden door de deelnemers. Reengenoot Quiri Schrooten leidde, zoals ieder jaar, de verkoop van dit alles in goede banen.

Enkele zeer jonge kopers speelden zich in de kijker. Zo dreef een 10-jarige, bewust of onbewust, de prijs van een haan, die gegeerd werd door zijn opa, op tot 45 euro. Voor de slotverkoop van dè varkenskop zagen de talrijke aanwezigen hoe twee kranige neefjes de spanning en de prijs opdreven tegen hun opa. Zo konden Xavi en neefje Yenthe het bod opdrijven tot 1800 euro tegen hun opa Jaak Huskens. Achteraf zei een fiere Jaak: "Ze hebben 'pake' in 't zak gezet." Maar Jaak zag het als een geschenk bij zijn recente pensionering.

De opbrengst van de 40ste editie, een organisatie van de Landelijke Gilde Meeuwen in samenwerking met de Reengenoten, verenigingen en het gemeentebestuur, gaat naar 4 goede doelen: Rode Kruis Meeuwen-Gruitrode, Kando Oudsbergen (Voorheen KVG), Samana en Tochtgenoten Oudsbergen.

Een traditie die hopelijk nog vele jaren kan worden verdergezet.