De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

Herdenking burgerslachtoffers Wijshagen WO II

Herdenking burgerslachtoffers Wijshagen

Op zaterdag 7 september 2024 ging er naar aanleiding van 80 jaar bevrijding een herdenkingsplechtigheid door aan de kerk van Wijshagen. Reengenoot Robert Bauduin schetste hoe in de laatste maanden van WO II met de bevrijding in zicht er plots toch 4 jonge mannen het leven lieten. Dit waren Mathieu Verheyen uit Gruitrode, Christiaan Peeters, Jef Drijkoningen en Jan Gofflo. Familieleden van de 4 burgerslachtoffers en het gemeentebestuur van Oudsbergen legden bloemen neer onder de gedenkplaat op de muur van de kerktoren.

In ons tijdschrift nummer 49 beschrijft wijlen Theo Verheyen het verhaal van zijn nonkel Mathieu Verheyen die op 13 augustus 1944 tegen de kerkhofmuur van Wijshagen werd terechtgesteld.
In het boek 'De oorlogsjaren in Ellikom, Gruitrode, Meeuwen, Neerglabbeek en Wijshagen 1940 - 1945', een uitgave van Heemkring De Reengenoten, 2004, lezen we meer over de achtergrond van de razzia van zondag 13 augustus 1944, waarbij ook Christiaan Peeters werd terechtgesteld. Jef Drijkoningen overleed tengevolge van een granaatinslag in de woning van de familie Drijkoningen en Jan Gofflo werd meegenomen naar een werkkamp in Duitsland waarvan hij nooit meer terugkeerde.