De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

Erfgoedkring de Reengenoten Meeuwen-Gruitrode herdenkt “De Rampsalighe Sint-Niklaesdag”

Herdenking Rampsalighe Sint-Niklaesdag
Op 6 december 1648 vond in Meeuwen de Rampsalighe Sint-Niklaesdag plaats.

Het was 375 jaar geleden dat meer dan 1500 huyslieden uit Meeuwen en de omliggende gemeenten ten strijde trokken tegen Lorreinse huurlingen. Het bloedige gevecht speelde zich af “Op de Donderslag”, vlakbij het huidige militaire schietveld in Meeuwen. 367 huyslieden uit de buurt werden er op gruwelijke wijze vermoord door de Lorreinse troepen. De Lorreinse huurlingen trokken al plunderend door de omgeving. Het prinsbisdom Luik had geen eigen leger. Wel richtte men milities op. Dit waren de zogeheten huyslieden. De boerenbevolking moest zo goed en zo kwaad het kon zelf zijn plan trekken en zorgen voor bescherming en verdediging. Weerbare mannen tussen 18 en 59 jaar kwamen op Sint-Niklaesdag samen in schutterijen om de Franse huurlingen een halt toe te roepen. Dit mondde uit in een gruwelijke slachtpartij.

Om deze gruwelijke dag te herdenken werd “op het Genits” in Meeuwen in 1975 een monument onthuld. Dit monument werd ontworpen door kunstenaar Tjen Schrooten. De twee bijlen in het monument stellen de “wapens” voor waarmee de huyslieden de Lorreinse soldaten trachtten te bestrijden. Wijlen Godelieve Geerkens beschreef in 1984 hoe de 1500 huyslieden onder leiding van jonkheer van Keverbergh op 6 december 1648 de Lotharingse soldaten achtervolgden om uiteindelijk afgemaakt te worden als honden. Aldus Rik Hoogmartens, voorzitter van de Reengenoten Meeuwen-Gruitrode.

De heruitgave van het boek van Reengenoot Geerkens, Meeuwen 6 december 1948 St.-Niclaesdag is verkrijgbaar via ons contacformulier.