De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

Verslag Open Monumentendag

Open Monumentendag 2017

10 september 2017 stond in het teken van de Open Monumentendag aan de Commanderij van Meeuwen-Gruitrode. Reengenoot Jo Corstjens verzorgde een mooie tentoonstelling over het wel en wee van de Commanderij tijdens de laatste 200 jaar. Een gids in aangepaste klederdracht gaf rondleidingen in het kasteel. Unieke foto's, gemaakt door Gruitrodenaar J. Van Baelen tijdens de eerste wereldoorlog aan het front in de Westhoek, kon je bekijken.

De provincie Limburg lichtte het project "Dit zien wij" toe. Inwoners van de provincie worden gevraagd foto's van gebouwen en sites te maken en op te sturen voor deelname aan een fotowedstrijd. De mooiste foto uit elke gemeente wordt op een tentoonstelling later op het jaar gebruikt om dan ook als uithangbord voor onze gemeente te dienen. Meer info hierover kan u terugvinden op www.limburg1914-1918.be/dit-zien-wij.

Heemkring de Reengenoten projecteerde vele foto's van het kasteel uit zijn eigen archief en vertelde de toeschouwers over de opgravingen en wetenswaardigheden rond de Commanderij.