De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

Laureaten Cultuurpluim 2018-2019

Cultuurpluim 2018-2019

Op woensdag 7 oktober heeft de cultuurraad van Oudsbergen met enige vertraging de cultuurpluim 2018-2019 uitgereikt aan 3 laureaten voor hun bijzondere culturele verdiensten.

  • Rosa Symkens mocht een pluim in ontvangst nemen omwille van haar levenslange engagement in de Gezinsbond afdeling Opglabbeek. Zij was er sinds 1947 actief in onder meer de oppasdienst en culturele activiteiten, ze organiseerde de succesvolle gezelschapsdienst en ze is ook graag gezien binnen de seniorenwerking en in het dienstencentrum Troempeelke.
  • Frank Daenen, illustrator van kinder- en jeugdboeken, werd geselecteerd omwille van zijn nominatie in 2019 met zijn illustraties in 'Boze Juffen, Blije Juffen' voor de internationale 'iJungle Illustration Awards' uit meer dan 1100 illustraties uit 50 landen. Hij heeft in zijn artistieke loopbaan al meer dan 20 boeken geïllustreerd en heeft onlangs zijn nieuwste boek 'Warme Melk met Honing' uitgebracht. 
  • Heemkring De Reengenoten tenslotte heeft met het dialectproject 'Stechele, zeivere, mùule en kalle' het dialect een jaar lang in de belangstelling geplaatst. Het hoogtepunt was de uitgave van het 'Groot Woordenboek van het dialect van Meeuwen',  een lijvig werk van 1600 pagina's dat ongeveer 59.000 trefwoorden bevat, een uitgebreide spellinggids, een klankbeschrijving en een beknopte spraakkunst. Onze erevoorzitter Jean Bosmans heeft meer dan 40 jaar gewerkt aan het verzamelen van Mièverse dialectwoorden, het bestuderen van de klanken en het ontwikkelen van een eenduidige en leesbare spelling en heeft er voor gezorgd dat het Mièvers dialect nooit verloren zal gaan.

 

De laureaten ontvingen een zeer mooi kunstwerk, gemaakt door Sus Damiaens, ook gekend als cartoonist 'Canary Pete'.