De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

Geslaagde dialectavond

Dialectavond

Al voor de 14de maal mochten we een 150-tal toeschouwers aan de Dorpermolen te Meeuwen ontvangen voor een gezellige avond in het dialect. Voorzitter Rik Hoogmartens stelde het project "Stechele, zeivere, mùule en kalle" voor, een project waarbij we een jaar lang rond dialect werken en waarin het Gruut Mièvers dialectwoordenboek van Jean Bosmans centraal staat.

Gedichten, liedjes van 4 Good en Jo van Miève, uitleg van Marc Lipkens over het nieuwe boek van de oude boerderijen van Gruitrode, een evaluatie na één jaar fusie Oudsbergen en schoolmeesterervaringen waren de ingrediënten van deze goedgevulde avond. Het publiek kon meedoen met het spel van de Drie Wijzen en discussiëren over hoe je het beste heikiès kan maken. Accordeonmuziek zorgde voor een gezellige sfeer. Iedere aanwezige mocht tenslotte na de afsluiting met het Limburgs Volkslied een bakje heikiès mee naar huis nemen.

Het was een leuke en gezellige activiteit die alleen maar kon slagen door de fijne samenwerking van Tejater De Kwibus, 4 Good, Dét waas Roy, Hétte, Ich en Hèèm, Heemkring De Reengenoten, Jenne en Mia, Jo van Miève en de gemeente Oudsbergen.