De Reengenoten
Geschied- en heemkundige kring van Meeuwen, Gruitrode
Neerglabbeek, Ellikom en Wijshagen
Sinds 1 januari 2019 deel van Oudsbergen

U bent hier

Boek Gust Geyskens

Boek Gust Geyskens

André Claes, bestuurslid van de Reengenoten en redacteur van Dat Stedeken Peer, publiceerde een boekje van 116 bladzijden op A4-formaat met het levensverhaal van enkele bekende figuren uit Ellikom:  Gust Geyskens, die zes jaar burgemeester van zijn dorp was en twee van zijn zonen, m.n. Jef en Gerard, die beiden priester-missionaris waren in Suriname.
Gust Geyskens werd in 1898 geboren in Meerhout, woonde tijdens de Eerste Wereldoorlog in Linde-Peer, verhuisde naar Kwaadmechelen en Meerhout en belandde tenslotte in 1933 in Ellikom. Hij werkte o.a. als loonwerker bij Waalse boeren, als mijnwerker in Beringen, Winterslag en Eisden, als arbeider bij Tessenderlo Chemie en werd landbouwer in Ellikom. In 1946 werd Gust daar zelfs burgemeester. Van een bliksemcarrière gesproken! Twee van zijn zonen werden priester gewijd in Meeuwen door kardinaal Cardijn. Ook een derde zoon werd later nog priester, alledrie bij de Salvatorianen.
Het boekje vertelt over de eenvoudige manier van leven van de gewone landbouwer en de hard zwoegende arbeider in de eerste helft van de 20ste eeuw. Het schrijft ook over het leven onder Duitse bezetting in WO I. Aansluitend wordt ook het verhaal gebracht van twee zonen: hoe ze hun jeugd doorbrachten in Ellikom en later priester werden in Rome, in Spanje, in Overpelt en Neerpelt, in het Salvatorcollege van Hamont en dan in Suriname.
Gust schreef zelf zijn levensverhaal in een eenvoudig taaltje. André Claes heeft het verhaal in vlot leesbaar Nederlands omgezet en met vele voetnota’s, commentaar en illustraties tot een mooi tijdsdocument gemaakt. Aan de hand van interviews heeft hij dan ook het leven van de twee zonen kunnen vertellen met heel wat foto’s ter illustratie.
Dit boek is te koop aan de prijs van 15 euro bij de auteur. Het wordt bezorgd na storting van het gevraagde bedrag op rekening BE62 7360 4392 1361 met vermelding van je naam en adres.